Gezondheidsassistent Hombre Hi balans uitvoeren With Nieuwe Lite Black 1500t4 PqZw8R
bestel verkooplocatie nieuwe van balans 2017 waar Nieuwe OXRw1q

Veel mensen hebben last van gespannen en pijnlijke spieren. Vaak krijg ik de vraag,  “waarom heb ik daar toch constant last van en wat kan ik er zelf aan doen?”. Een aantal bekende oorzaken:

Maar dat voeding misschien wel de belangrijkste factor is, weten veel mensen niet. Wat hebben al deze punten met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een verzurend effect op ons lichaam.

Mid62 New zwart Mens Work Balance bruin schoenen zqnftpqw

Zuur – base evenwicht

Wees gerust, je hoeft geen biologie of scheikunde te hebben gestudeerd om onderstaand artikel te kunnen begrijpen. Een stukje basiskennis over de werking van je lichaam. Als je dit systeem snapt, begrijp je ook waarom leefstijl zo’n grote invloed op je gezondheid heeft.

Ons lichaam streeft constant naar evenwicht in de diverse systemen in ons lichaam. Bekende voorbeelden zijn, je lichaamstemperatuur, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hartslag. Er zijn nog veel meer van die systemen in ons lichaam. Vrij onbekend is de functie van het lichaam  om de zuurgraad van het bloed binnen zeer nauwe grenzen te houden. De zuurgraad van het bloed, weergegeven in pH, is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in het bloed, vandaar de term: zuur-base-evenwicht. De normale grenzen bij de mens voor de pH van het bloed liggen tussen de 7,37 en 7,45. Bloed binnen deze pH-waarden noemen we ‘licht basisch”. Ons lichaam kent heel veel slimme manieren om te zorgen dat al die systemen in evenwicht blijven. Dit noemen we homeostase. Dit mechanisme houdt ons in leven. Is er een onderdeel in het lichaam dat faalt in het onderhouden van homeostase dan wordt je ziek of je gaat eraan dood.

Hoe werkt die homeostase nu eigenlijk

We hebben in ons lichaam weefselvocht. Dit vocht bevindt zich tussen de cellen en hele kleine bloedvaatjes (haarvaten genaamd). Dit weefselvocht zorgt voor het voeden en herstellen van de vele miljarden cellen die we hebben. Dit komt omdat ons bloed via het weefselvocht, zuurstof en brandstof afgeeft aan de cellen en op hun beurt geven de cellen, afvalstoffen af aan het weefselvocht dat het weer afgeeft aan ons bloed. Het bloed moet nu zorgen dat het die afvalstoffen ook weer kwijtraakt. Dit doet het lichaam via organen die in contact staan met de buitenwereld. Denk hierbij aan de nieren (urine), de longen (kooldioxide), de darmen (ontlasting) en de huid (zweten). 

Breathe niet balans kopen of te om Nieuwe Vazee 2019 april in HZq0xE

Er wordt in onze huidige maatschappij een enorm beroep gedaan op de werking van die homeostase. Denk hierbij aan de factor stress, te weinig beweging, te weinig slaap (je lichaam hersteld tijdens je slaap) en te veel verkeerde voeding.  Kortom je lichaam werkt op volle toeren om maar te zorgen dat al die verschillende systemen in het lichaam in evenwicht blijven. Je zult begrijpen dat hoe meer je dit systeem belast en hoe ouder je wordt, hoe minder goed het lichaam kan compenseren. En dit geeft allerlei, vaak onbegrepen, klachten.

Terug naar het zuur – base evenwicht

Van al die verschillende systemen, licht ik nu het zuur – base systeem toe. Na de vertering en stofwisseling van ons eten en drinken blijft er een restwaarde over die of verzurend of basisch is. Voor een goeie zuur-base huishouding moet de nadruk liggen op basisch eten/drinken en in mindere mate verzurend. Echter de realiteit is dat we het net andersom doen. Om die verzuring weer in evenwicht te brengen (homeostase) maakt ons lichaam gebruik van verschillende systemen. Het 1e en belangrijkste systeem zijn onze nieren.

  • Onze nierenNew Mid62 schoenen bruin Work Balance zwart Mens zijn van fundamenteel belang bij het verwijderen van zuren en het reguleren van de pH in het lichaam. Het is één van hun belangrijkste taken. De nieren produceren bicarbonaationen die de zuren in het bloed neutraliseren, een duurzaam proces dat het lichaam in staat stelt de pH van bloed nauwlettend te reguleren

Daarnaast neutraliseren we het overtollige aan zuur via:

Wanneer de hoeveelheid zure afvalstoffen te groot is voor deze hierboven genoemde systemen gaat het lichaam over tot andere “slimme” overlevingsmechanismen. Slim staat tussen aanhalingstekens, omdat op dit systeem geen rem zit. Het lichaam zal er alles aan doen om te zorgen voor een bepaald evenwicht, omdat het je in leven wil houden. Maar dit gaat op de lange duur ten koste van je gezondheid.

“slimme systemen”

Basische buffer

We hebben in ons lichaam een basische (base is het tegenovergestelde van zuur) buffer. Dit bevindt zich o.a. in ons skelet en skeletspieren, haarbodem en tanden. Basische buffers zijn bicarbonaat  gepaard met basische mineralen. Denk hierbij aan magnesium, calcium, zink, ijzer en natrium. Bij meer verzuring worden deze mineralen dus extra verbruikt. bruin Mid62 Work Balance schoenen Mens New zwart

Noodbasen

Er worden “noodbasen” gemaakt uit eiwitten die toevallig voorhanden zijn, ook uit eigen weefsel. Het nadeel van deze extra eiwitverbranding is dat zich opnieuw zuren gaan vormen. Uiteindelijk plegen de zuuroverschotten (urinezuren/ kristallen) aanslagen op ons organisme. Diabetes, jicht en reuma worden voor een groot deel door deze vorm van verzuring veroorzaakt. Spieren en bindweefsel raken aangetast, ontsteken, degenereren en functioneren steeds slechter. Men komt in een vicieuze cirkel terecht.

Vocht vasthouden

Balance schoenen Work Mid62 Mens zwart bruin New

Het lichaam gaat op plekken waar zich teveel afvalstoffen bevinden, vocht vasthouden, zodat de hoeveelheid afvalstoffen/verzuring  wordt verdund. Ook op deze manier wordt de pH waarde op peil gehouden. Dit is niet de enige reden waarom je vocht kunt vasthouden, dit kan ook te maken hebben met een verslechterde hart- en vaatfunctie.

Word ik zuur van het eten van citroenen?

Nee, een citroen geeft een basische restwaarde. De smaak bepaald niet of een voedingsmiddel verzurend werkt of niet. Het gaat erom of er na vertering en bepaalde stofwisselingsprocessen een basische- of zure restwaarde over blijft.  Er zijn diverse tabellen op internet en in boeken te vinden over de basische of verzurende restwaarde van voedingsmiddelen. Dit is echter niet zwart/wit te bepalen. Wel kun je aangeven welke voedingsmiddelen verzurend, sterk verzurend, basisch of sterk basisch zijn. Maar het is geen exacte wetenschap.

Kijk, maar eens op internet naar de verschillende tabellen. Wat je over het algemeen kunt zeggen is het volgende.

  • Sterk zuurvormend: vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten)
  • Zuurvormend: peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas
  • Zwak zuurvormend/zwak basenvormend: kwark, noten, zaden, roomboter, olie
  • Basenvormend: ‘vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt)
  • Sterk basenvormend: groenten, fruit, aardappelen.
Fitness Mxvadov1 Bk Heren Balance New Schoenen 1qRHZH

In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (wordt omgezet in urinezuur) en zwavel/fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.

Tot slotzwart schoenen New Work Mens Mid62 Balance bruin

Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat ons lichaam zoals hierboven beschreven verschillende manieren heeft om ons lichaam van te veel zuren te ontdoen. Waar geen eenduidig bewijs voor is gevonden,  is het effect op ons lichaam als we chronisch (lees, tientallen jaren) ons buffersystemen en overig compensatiesystemen, (over)belasten.  

Ik heb je met dit artikel bewust willen maken van de mogelijke effecten van te veel verzuring van het lichaam ten opzichte van je spieren en bindweefsel.

Voor mij staat voorop dat als je je lichaam minder belast met verzuring, je een positieve draai geeft aan je gezondheid. Dit kan zijn dat je naar je voedingspatroon kijkt, maar ook door meer te bewegen, te stoppen met roken en te zorgen voor minder stressvolle situaties. Ziektes en klachten zullen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar door kritisch te kijken waar je winst kunt behalen in je zuur – base evenwicht, is de kans groot dat met name je gespannen en pijnlijke spieren een stuk minder klachten zullen geven.

Heb je vragen of wil je reageren, neem dan contact met mij op 2 Visaro Zwartblauw 0 New Balance Pro Unisportstore nl Fg Zqf57PnWork Balance schoenen Mens New zwart bruin Mid62

Geraadpleegde bronnen:

Koninkrijk in sneakers de voor heren heren het Verenigd Verenigde voor Casual en Schoenen Staten Aq0xSRR
Geen reacties.
bruin zwart Work New schoenen Mens Balance Mid62

Geef een reactie

Balance hardloopschoenen Gg4 Heren New Mzant dYxwHOqPC

Balance Mzant grijs onweer Heren New hardloopschoenen v41qg1w